- Štítky blogu



- Úvod
- BLOG
- Zajímavosti
- 3 nejčastější mýty o ekologickém zemědělství
3 nejčastější mýty o ekologickém zemědělství
Mezi širokou veřejností panuje spousty mýtů o ekologickém zemědělství a biopotravinách. Dnes si rozebereme ty nejčastější z nich a zjistíme, kde je pravda.
1. Bez chemických pesticidů zemědělství provozovat nelze
Co to pesticidy vlastně jsou? Zjednodušeně řečeno pesticidy jsou přípravky určené k tlumení a hubení škůdců. V zemědělství se používají zejména k ochraně rostlin a skladových zásob. Například taková jablka se stříkají asi 20x za rok. Pesticidy mají negativní vliv na naše zdraví i životní prostředí. Více je rozebíráme v tomto článku.
V ekologickém zemědělství jsou pesticidy úplně zakázány. Ekologičtí zemědělci ochraňují a pečují o půdu, tím že ji například lépe hnojí, volí odolnější odrůdy, plevely se odstraňují ručně nebo mechanicky a rostliny se mohou ošetřit pouze vybranými prostředky přírodního původu.
2. Bio je podvod, ekozemědělci stříkají a hnojí v noci
Ekologické zemědělství je nejvíce kontrolovaným oborem produkce potravin vůbec. Kontrolu provádí 4 nezávislé kontrolní organizace: KEZ, ABCERT AG, Biokont CZ a BUREAU VERITAS. Ekologičtí zemědělci tedy nemají prakticky žádný prostor pro podvody, jelikož by jim byl status ekologického zemědělce ihned odebrán.
3. Biopotraviny nejsou zdravější, rozdíly v kvalitě nejsou
Srovnávací studie ukazují, že biopotraviny mají ve srovnání s konvenčními zpravidla vyšší obsah vitamínů, enzymů, minerálů, antioxidantů, mastných kyselin, bílkovin atd. Dokazují to například metastudie z univerzity v Newcastlu a mnohé další, které tyto fakta potvrzují.
Zdroje: http://eagri.cz/public/web/file/220655/Ekologicke_zemedelstvi_bez_mytu.pdf