- Štítky blogu



Makový závin
Ingredience, které budete potřebovat.
- 50 dkg hladké mouky
- 1/4L mléka
- 1 kostka kvasnic
- 8 lžíček cukru
- špetka soli
- 1 majonéza v malém sáčku
- 1 dcl oleje
- 1 žloutek
- 1 lžíci zakysané smetany
Náplň
- Mák
- Cukr mletý
- Mléko
Postup
Nejdříve si připravíme vlažné mléko do misky, do něj kvasnice a připravíme si kvásek.
Zbytek surovin vložíme zvlášť do mísy a zalejeme připraveným kváskem, vše dobře promícháme, tak aby vzniklo těsto. Jakmile máme těsto, necháme 10 až 15 minut kynout.
Zatímco nám bude kynout těsto, připravíme si náplň. Smícháme mák s cukrem (podle chuti). Mák s cukrem pooté vložíme do kastrolu, zalejeme mlékem (tak aby vznikla řidší hmota) a přivedeme k varu. Jakmile se začne mléko vařit a celá složka zhoustne, máme hotovo a můžeme odstavit.
Nakynutí těsto si rozválíme pomocí válečku do tvaru obdélníku, naplníme naší připravenou směsí a můžeme zabalit závin. Jakmile máme závin hotový, vložíme jej na plech a párkrát z vrchu prostříhneme nůžkama, aby nám v troubě nepopraskal.
Nyní už můžeme péct v elektrické troubě na 180 stupňů. Pečeme zhruba 20 až 25 minut, ale je lepší závin hlídat, aby dostal zlatavou barvu a vytáhnout jej až poté.