Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Zajímavosti
  4. Obyčejný chleba vs. chleba z kvásku, jaký je rozdíl?
13.01.2020

Obyčejný chleba vs. chleba z kvásku, jaký je rozdíl?

Ukážeme si v čem se tyto 2 chleby od sebe liší. A jaké výhody má kvásek oproti běžnému pečivu. Nejdříve se podívejme na složení:

Chléb tmavý vícezrnný 400 g (Tesco) vs. Chléb vícezrnný 400g

                       

Složení chlebu z tesca: pšeničná mouka, voda, pekařská směs (pšeničná trhanka, sojové vločky, slunečnice, mlýnské ořechy, pražené obiloviny, len, cukr, ovesné vločky, sladová moučka, pšeničný lepek, pšeničná mouka, emulgátor E471, E472e, E322, kyselina E300, koření) sojové boby, žitná mouka, droždí, rostlinný olej, pekařský zlepšující přípravek) pšeničný lepek, stabilizátor: guma guar, rostlinný tuk, sušený pšeničný kvas, cukr, emulgátor E472e, sušené mléko, protispékavá látka fosforečnan vápený, látka zlepšující mouku: kyselina askorbová, enzymy), jedlá sůl s jodem, pšeničná a kukuřičná krupice sezam, ovesné vločky.

Složení našeho kváskového chleba: pšeničná mouka celozrnná 40%, pšeničná mouka
40%, pitná voda, kvásek (pšeničná mouka, pitná
voda), celozrnná rýže, lněná semínka, slunečnicová
semínka, ovesné vločky, kmín, mák, mořská sůl.

Když se podíváme na složení, je jasně patrné, že chléb z běžného supermarketu je podstatně horší. V chlebu jsou naprosto zbytečně přidané emulgátory E471, E472e, E322, kyselina E300. Dále je přidáván cukr, který je ve slaném pečivu absolutně zbytečný.

Další velký rozdíl je v použití kvasu. Těsto na chléb ze supermarketu nekvasí přirozeně dlouhou dobu. Kvašení je urychleno díky přidávanému droždí. Za to náš druhý chléb kvasí přirozeně za použití pouze mouky a vody, běžně 13-15 hodin. Nic dalšího se do kvasu nepřidává. 

Výsledek je takový, že běžné pečivo ze supermarketu vám vydrží maximálně 2 dny a už není chuťově dobré a často ztvrdne, za to pečivo výráběné z poctivého kvasu vydrží i více než 5 dnů a pořád si zachovává dobrou chuť, chleby jsou uvnitř stále měkké. 

Shrnutí: co je tedy na kváskovém chlebu tak skvělého?

  • Je stravitelnější - Díky důkladnému prokvašení mouky nezatěžuje kváskový chléb tolik střeva a trávení je jednodušší.

 

  • Je výživnější - Pokud je mouka, byť celozrnná, kypřená droždím, obsažené minerály z ní vaše tělo nedokáže vstřebat. Zatímco z kváskového pečiva dostanete vše, co můžete.

 

  • Je dietnější - Kváskový chléb má výrazně nižší glykemický index a díky tomu zůstanete déle sytí.

 

  • Je trvanlivější - Pomalým kvašením při kynutí těsta vznikne natolik kyselé prostředí, že to jakoukoliv plíseň naprosto odradí

Rozdíl je tedy jasný. Pokud jste pečivo z poctivého kvasu nikdy neměli, už vám chybí jej jen ochutnat. Můžete si zkusit chleba upéct doma a nebo se podívat na naši nabídku kváskového pečiva

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Ekofood - od farmářů až domů

Propojujeme místní farmáře se zákazníky, kteří chtějí kvalitní a čerstvé potraviny bez přidaných látek.

Kde působíme

Rozvážíme po Zlíně a okolí :-)

Kontakt
Logo
Ekofood
Po-Ne 8-21
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz