- Štítky blogu



- Úvod
- BLOG
- Zajímavosti
- Opravdu je kefír superpotravina?
Opravdu je kefír superpotravina?
V podstatě je kefír fermentovaný mléčný nápoj, který obsauje Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, prospěšné kvasinky a bakterie mléčného kvašení.
Co tedy dělá kefír superpotravinou?
Díky tomu, že je nápoj fermentovaný, je pro tělo mnoem lépe stravitelný, než ostatní mléčné výrobky a naopak trávení napomůže.
Nejznámější probiotickou potravinou je asi jourt, ale kefír je ve skutečnosti mnoem bohatší na tyto probiotika. Kefírová zrna mají přibližně 30 kmenů bakterií a kvasinek, zatímco v jogurtu nenajdeme žádné kvasinky a maximálně 7 prospěšných bakterií.
Kvasinky napomáhají redukovat choroboplodné kvasinky jako například candida. A probiotika kefírového mléka osídlí Váš střevní trakt namísto aby jim pouze prošla.
Kefír je také dobrý pro Vaše kosti a to díky vyššímu obsahu vápníku. Konzumace kefíru zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko výskytu osteoporózy.
A jak je to s nesnášenlivostí laktózy?
Některým lidem dělá problém strávit mléčné výrobky. Kefír naopak napomáá lidem a zlepšuje nesnášenlivost laktózy. Fermentace je totiž takový proces, který mění chemické složení jídla a bakterie přítomné v kefíru mléčný cukr zpracují a ve střevech pomohou mléčný cukr trávit.
Můžeme si tedy říci, že kefír je určitě pravou superpotravinou. Avšak kefír musí být kvalitní a bez chemických úprav. Takový můžete vyzkoušet i u nás.