Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Zajímavosti
  4. Proč se každý rok vyhazuje 1/3 jídla na planetě?
19.05.2019

Proč se každý rok vyhazuje 1/3 jídla na planetě?

Kroutíte po přečtení titulku hlavou, že to přeci není možné? Věřte, že ano. A kde je chyba, kdo za to může? My všichni. Ačkoliv miliarda lidí na světě na jídlo nemá, podle Food and Agriculture Organization jej ti ostatní v souhrnu vyhodí nebo jej nějakým jiným způsobem znehodnotí zhruba 1,3 miliardy tun, a to za jediný rok.

Proč je plýtvání potravinami problém?

Plýtvání potravinami znehodnocuje cenné zdroje (voda, energie, práce, peníze), které se používají v potravinářské výrobě a produkují další CO2. Organizace pro výživu a zemědělství uvádí, že kdyby potravinový odpad tvořil samostatnou zemi, byl by po USA a Číně třetím největším producentem CO2.

Kde dochází k největšímu plýtvání potravinami?

Velkým překvapením není, že nejvíce se jídlem plýtvá v Evropě a Severní Americe. Podle FAO zde každý spotřebitel vyhodí 95 až 115 kg potravin ročně. Naproti tomu u průměrného spotřebitele v jižní Asii či subsaharské Africe jde jen o 6 až 11 kg ročně.

Prodej (Maloobchod a velkoobchod)

V obchodních řetězcích zbývá jídlo, které se neprodalo a supermarkety je tak vyhazují. V Česku musí od roku 2018 prodejny nad 400 metrů čtverečních potraviny darovat potravinovým bankám, což situaci zlepšuje. Podobné nařízení zavedly už například ve Francii a Itálii. Celosvětově se na plýtvání potravin podílí řetězce asi 5 procenty.

Prvovýroba (Farmáři) 

Aby farmáři splnili závazky vůči svým odběratelům, jsou často nuceni sázet mnohem více, než budou vůbec schopni prodat. Do supermarketů si totiž vybírají jen souměrné a hezké kusy. Proto potom zbývá mnoho ovoce, zeleniny a dalších produktů, které jsou vhodné ke konzumaci, ale vyhazují se. Celkově se tak vyhodí cca 11 % veškerých potravin.

Stravovací služby a cattering

Restauracím a stravovacím zařízením se připisuje zhruba 12 % vyhozených potravin. 

Domácnosti

Až 50 % plýtvání jídlem způsobují samy domácnosti. A to z velmi prostých důvodů. Například nakoupí více jídla, než je potřeba nebo špatně skladují potraviny. Problémem je také neznalost pojmů "minimální trvanlivost" a "spotřebujte do".

Rozdíl mezi "minimální trvanlivost" a "spotřebujte do"

Mnoho spotřebitelů nechápe rozdíl mezi těmito pojmy a proto často dochází k tomu, že nezávadné potraviny vyhazují.

"Minimální trvalnivost do..." uvádí datum, po kterém lze danou potravinu konzumovat, ale její kvalita už nemusí být nejlepší.

"Spotřebujte do.." označuje datum, po němž již konzumace potraviny není bezpečná.

Jak problém řešit?

Velmi efektivní cestou ke snížení plýtvání je objednávání surovin u místních dodavatelů, říká FAO. Odpadne totiž dlouhá přeprava, kterou už část potravin nepřečká.

Náš pohled na věc

Největší problém vidíme v nás jako spotřebitelích. Kupujeme zbytečně více potravin než je třeba jen proto, že jsou zrovna ve slevě, přebíráme ovoce a zeleninu podle tvaru. Nehlídáme si datum spotřeby, nebo potraviny špatně skladujeme. Určitě za to mohou z části i obchodní řetězce. Ty tlačí na výrobce, mají zbytečně vysoké nároky na estetiku a nám se snaží prodat více potravin než jsme schopni spotřebovat. Avšak tohle můžeme svým nákupním chováním ovlivnit také. Musíme si uvědomit, jaké potraviny kupujeme, kolik jich kupujeme a odkud pochází.

Shrnutí informací v Infografice

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Ekofood - od farmářů až domů

Propojujeme místní farmáře se zákazníky, kteří chtějí kvalitní a čerstvé potraviny bez přidaných látek.

Kde působíme

Rozvážíme po Zlíně a okolí :-)

Kontakt
Logo
Ekofood
Po-Ne 8-21
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz