Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
  • Štítky blogu
Blog
Jak posílit imunitu v období chřipek.
10.03.2020 Zajímavosti
Jak posílit imunitu v období chřipek.
Chcete posílit imunitu v tomto období chřipek? Nebudeme se zde nyní bavit o posílení imunity vitamíny z lékárny, ale spíše o potravinách, kterými si m... číst celé
Až o 75% více vitamínů v mléčných výrobcích. Jak je to možné?
28.02.2020 Zajímavosti
Až o 75% více vitamínů v mléčných výrobcích. Jak je to možné?
V dnešním článku se zaměříme na mléčné výrobky. Ukážeme si, jak je možné, že může být mléko či jogurt, které mají téměř 2x více prospěšných látek než ... číst celé
K čemu je dobrý hroznový olej?
20.02.2020 Zajímavosti
K čemu je dobrý hroznový olej?
Spousta lidí nikdy o hroznovém oleji neslyšela, je poměrně hůř k dostání a také jeho cena je vyšší. číst celé
Zobrazit všechny články
  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Zajímavosti
  4. Řepkový olej. Opravdu je nejvhodnější na smažení?

Řepkový olej. Opravdu je nejvhodnější na smažení?

Často od někoho slyšíme, že řepkový olej je špatný a nemá v kuchyni co dělat. Na druhou stranu, u většiny převládá opačný názor. Jaká je tedy pravda?

Kouřový bod

Je potřeba si nejdříve uvědomit, podle čeho můžeme posoudit, zda je olej vhodný na smažení či nikoliv. K tomu  nám slouží takzvaný kouřový bod, doba kdy olej začne za určité teploty kouřit a znehodnocovat se (přepalovat). 

Různé oleje mají různé kouřové body, například u slunečnicového (nejpoužívanějšího v kuchyni) je to nějakých 180 °C. U řepkového oleje je tento bod až při 240 °C. Z tohoto pohledu se tedy může zdát, že řepkový olej je opravdu nejvhodnější pro smažení a dokonce i pečení. Při smažení teplota rozpáleného oleje dosahuje nějakých 180 a při pečení i více stupňů.

Není řepkový olej jako řepkový olej

Řepkový olej se tedy zdá jako velmi vhodný pro teplou kuchyni, ale záleží na postupu výroby. Řepkový olej, který koupíte v běžných supermarketech je rafinovaný, protože je tento způsob výroby méně nákladný a pro větší množství jednodušší. Bohužel u takto vyráběných olejů dojde k znehodnocení mnoem dříve, nehledě na to, že je už jako výrobek znehodnocený.

Pokud chcete smažit na řepkovém oleji, měl by být za studena lisovaný, nejlépe z menší výroby, kde je zaručena kvalita a není srážena kvantitou.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Ekofood - od farmářů až domů

Propojujeme místní farmáře se zákazníky, kteří chtějí kvalitní a čerstvé potraviny bez přidaných látek.

Kde působíme

Rozvážíme po Zlíně a okolí :-)

Kontakt
Logo
Ekofood
Po-Ne 8-21
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz