- Štítky blogu



- Úvod
- BLOG
- Zajímavosti
- Víte co je Acidofilní mléko? Rozeznáte jej od kefíru?
Víte co je Acidofilní mléko? Rozeznáte jej od kefíru?
Acidofilní mléko patří do skupiny fermentovaných (zakysaných) mléčných výrobků, stejně jako například kefír.
Jak jej rozeznáte od kefíru?
Na první pohled je od sebe nerozenáte, v tomto případě jde spíše o chuť a složení. Jak jste se mohli dozvědět v minulém článku o kefíru, tak kefír může mít díky kvasinkám jemné množství alkoholu, může být nahořklý a hlavně co je podstatné, bývá jemně perlivý.
K výrobě acidofilního mléka se používá acidofilní kultura (Lactobacillus acidophilus), což je probiotická kultura a protože acidofilní zákys je sám o sobě kyselý, míchá se v poměru asi 1:9 se zákysem smetanovým. Acidofilní mléko je ale i poté nakyslé a tak jej můžete snadno rozenzat od kefíru.
Acidofilní mléko pro lidi s intolerancí laktózy?
Pokud máte silnou intoleranci laktózy ani toto mléko není vhodné. Pokud ovšem máte jen slabou a dělá Vám například potíže strávit obyčejné mléko, určitě acidofilní mléko vyzkoušejte. Obsahuje totiž ušlechtilé druhy mléčných bakterií, které pomáhají trávit a nemělo by tedy způsobovat žádné potíže.
Je acidofilní mléko stejně zdarvé jako kefír?
Stejně jako většina zakysaných výrobků, tak i acidofilní mlékoobsahujemnoho živin, které organismus člověka potřebuje pro svou správnou funkci. Je bohaté na vápník, vitamíny A, B2, D a také bílkoviny. Nehledě na to, že Lactobacillus acidophilus pozitivně ovlivňuje složení střevní mikroflóry. Zakysané výrobky nejlépe od farmářů jsou vhodné ke každodenní konzumaci.