- Štítky blogu



- Úvod
- BLOG
- Zajímavosti
- Z čeho je kvalitní máslo a víte jak vybrat to správné?
Z čeho je kvalitní máslo a víte jak vybrat to správné?
Z čeho se má skládat kvalitní máslo?
Máslo se vyrábí z čerstvé smetany, aby bylo máslo co nejkvalitnější, je potřeba mít smetanu co nejčerstvější. Každý výrobek označený slovem "máslo" musí obsahovat přinejmenším 80% podíl mléčného tuku. Toto nařízení platí pro celou Evropskou Unii. Zároveň by podíl neměl přesáhnout hranici 90%. Další složky, které naleznete v másle jsou z mléka. Například laktóza, bílkoviny, kyselina mléčná. Také v másle naleznete soli a vitamíny. V másle také naleznete vodu a to něco okolo 15%, tento údaj však na obalech většinou nenajdete.
Na co si tedy dávat pozor a jak kvalitní máslo vybrat?
Prvním indikátorem by měla být již čerstvost smetany, která by měla být samozřejmostí u dobrého másla. To nejspíše nebudou splňovat obrovské firmy, kde se jede na množství, takže "profláklé" značky většinou nejsou zárukou kvality. Pokud chcete kvalitu hledejte spíše máslo od menších či lokálních farmářů.
Řekli jsme si, že pravé máslo musí obsahovat alespoň 80% mléčného tuku, takže ze hry o kvalitní máslo nám vypadávají různé Ramy, Perly a podobné. Pokud tedy budete v supermarketu hledat lepší máslo, určitě se dívejte na podíl mléčného tuku. Také se snažte najít označení "lokální potravina", nebo třeba "klasa".
Nejlepším způsobem jak mít doma v lednici kvalitní máslo je, nakoupit u malého lokálního farmáře, takové máslo najdete i zde. Jedná se o máslo z malé farmy na Zlínsku, konkrétně z Farmy Kudlov.