Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Proč se používají Éčka? Kterých se bát nemusíme a kterým se vyhýbat?
27.06.2019

Proč se používají Éčka? Kterých se bát nemusíme a kterým se vyhýbat?

Éčka jsou aditiva tedy přídatné látky, které výrobci přidávají do potravin například za účelem prodloužení trvanlivosti, zlepšení barvy, zvýraznění chuti a podobně. Některá jsou pouze přírodní, získaná přirozenou cestou, jiné jsou také přírodní, ale vyrobeny uměle. Podstatnou část však tvoří syntetické látky, které jsou vyrobeny laboratorní cestou a v přírodě se nevyskytují.

Proč se éčka používají?

Velká část průmyslové výroby je dnes průmyslový proces. Produkty cestují mnohem větší vzdálenosti a výrobce potřebuje, aby přežily dlouhou cestu ve stejném stavu, v jakém opustili továrnu.

Dalším faktorem je ekonomické hledisko: vyrábět potraviny nacpané éčky je mnohem levnější.

A nakonec o tom rozhoduje i poptávka zákazníka. Když by byl rohlík křivý nebo šunka nebyla krásně růžová, mnohým z nás by se to zdálo přinejmenším divné a někdo by takový výrobek ani nekoupil. Bohužel taková je dnes realita.

Jak je možné, že jsou schválená éčka, která mohou škodit?

Všechna éčka jsou nejprve otestována a když se vyhodnotí jako neškodná, dostávají se do potravin. Až dlouhodobým používáním se však zjistí, že jsou pro určité skupiny nebezpečná.

Schvaluje se určité množství látky, která je na hmotnost potraviny bezpečná, avšak nikdo nebere v potaz koktejlový efekt, kdy se éčka v potravinách kombinují a konzumujeme je pravidelně destíky let. Tyto testy nás teprve čekají. 

Která éčka jsou nejhorší

E110 – žluť SY je nevhodná pro děti, způsobuje alergie a astmatické záchvaty a nejspíše má i karcinogenní účinky. Najdeme ji v likérech, sladkostech, hořčici a instantních polévkách.

E120 - Kyselina karmínová může způsobit anafylaxi, astma, kopřivku, sennou rýmu, považuje se za příčinu dětské hyperaktivity. Je karcinogenní. Vyskytuje se v cukrovinkách, mléčných produktech, žvýkačkách, nápojích a mnoho dalších potravinách.

E124 - Ponceau 4R může způsobit astma, horečky. Na základě výzkumu na myších je podezření, že je karcinogenní. Lze jej najít v kečupech, rybích výrobcích, sladkostech, mléčných výrobkách.

E132 – Indigotin nadměrné užívání může vést k nevolnosti, zvracení, závratím. Zvyšuje krevní tlak a může spustit alergické reakce. Objevuje se v čokoládách, výrobcích a všude tam, kde je modrá barva.

E210 – Kyselina benzoová u citlivějších jedinců může vyvolat kopřivku, vyjímečně i anafylaktický šok. Narazíme na ni v omáčkách a kečupech.

Éčka která neškodí

Máme i přírodní éčka, která nám neškodí. Například antioxidanty E300 - kyselina askorbová nebo E330 - kyselina citronová, které jsou blízké vitamínu C. Barviva ze zeleniny (karoteny) nebo ovoce (antokyany). Z přírodních zahušťovadel je to E440 - pektin.

Jak se éčkům vyhýbat?

Snažte se omezit cukrovinky a sladké nápoje, kde je éček nejvíce. Soustřeďte se na přirozené potraviny, které jsou co nejméně technologicky zpracované. Z takových potravin si můžete doma uvařit cokoliv a úplně bez éček. Ideálně nakupujte přímo od výrobců, kterým věříte. 

 

Shrnutí ve videu s RNDr. Michaelou Bebovou, biochemičkou a odbornicí na výživu.

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Ekofood - od farmářů až domů

Propojujeme místní farmáře se zákazníky, kteří chtějí kvalitní a čerstvé potraviny bez přidaných látek.

Kde působíme

Rozvážíme po Zlíně a okolí :-)

Kontakt
Logo
Ekofood
Po-Ne 8-21
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz