Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Šidí prodejci maso? Aneb jak se nenechat napálit.
16.07.2019

Šidí prodejci maso? Aneb jak se nenechat napálit.

Často pochybujete o původu masa? To je správné, chcete přece vědět, co jíte.

Ale jak poznat, jestli údaje na etiketě nelžou, nebo nejsou zavádějící?

Úplně nejlepší je takovým věcem předejít, nakupovat od lokálních farmářů a vyhnout se supermarketům. Jasně, je to občas trochu dražší, ale není lepší si připlatit a udělat tak něco pro Vaše zdraví? U lokálních zemědělců máte jistotu správného a hlavně volného chovu, jistotu původu a žádnou podpůrnou výkrmnu.

Pokud ale stále lovíte v regálech supermarketu, pojďme se podrobněji podívat, co má taková správná etiketa obsahovat:

1)  Údaj o zemi, ve které probíhala podstatná část chovu zvířete a jeho porážka. Pokud bylo zvíře narozeno, chováno a poraženo v jedné zemi, pak lze tuto informaci uvést souhrnně jako „původ“ (např: Původ: Česká Republika) Jestliže tomu tak nebylo, musí být na etiketě uvedeno, i kde bylo zvíře poraženo. (např: Porážka: Polsko)

2)  Zákonný název. Tímto se rozumí název, který je definován právním předpisem. (např: Vepřová pečeně). Velký pozor si dejte na názvy jako: "masný výrobek" nebo "masný polotovar", kde se může přidávat voda či koření a další látky! Správně se má výrobek jmenovat "maso".

3)  Podmínky skladování. Jsou stanovené právním předpisem a myslí se tím teplota skladování.

4)  Datum použitelnosti. Ten je uváděn u všech potravin, které brzy podléhají zkáze a po uplynutí data nesmí být potravina prodávána.

5)  Identifikační značka. Zde pozor, často vidíme na potravině CZ a nějaký dodatek. Tato značka není informací o zemi původu, ale poslední místo, kde došlo k podstatné hygienické manipulaci. Tímto si často obchodníci pomáhají, že tuto značku zvětší a hodně lidí si díky tomu myslí, že jde o zemi původu. (např: CZ 999 ES)

6)  Hmotnost.

7)  Označení třídy jakosti se uvádí u drůbežího masa. Buď třída A nebo B.

8)  Jméno, nebo obchodní název podniku. Pozor zde může být dobrovolně uvedeno, zda se jedná o distributora, prodejce, nebo výrobce.

9)  Kód identifikující potravinu. Díky tomuto kódu se dá potravina zpětně vysledovat a zjistíte tak, co se s potravinou dělo. Pokud je potravina českého původu, můžete si to sami ověřit zde:http://eagri.cz/public/app/HoveziMaso/Vyhledat.aspx

Jestliže na mase nenajdete tyto informace, máte důvod mít se na pozoru a popřípadě se dotázat přímo prodejce.

Pokud Vás zajímají lokální potraviny s jistým původem, můžete se podívat na ekofood.cz

 

Zdroj: eagri.cz, bezpecnostpotravin.cz

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Ekofood - od farmářů až domů

Propojujeme místní farmáře se zákazníky, kteří chtějí kvalitní a čerstvé potraviny bez přidaných látek.

Kde působíme

Rozvážíme po Zlíně a okolí :-)

Kontakt
Logo
Ekofood
Po-Ne 8-21
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz