Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
  • Štítky blogu
Blog
Jak posílit imunitu v období chřipek.
10.03.2020 Zajímavosti
Jak posílit imunitu v období chřipek.
Chcete posílit imunitu v tomto období chřipek? Nebudeme se zde nyní bavit o posílení imunity vitamíny z lékárny, ale spíše o potravinách, kterými si m... číst celé
Až o 75% více vitamínů v mléčných výrobcích. Jak je to možné?
28.02.2020 Zajímavosti
Až o 75% více vitamínů v mléčných výrobcích. Jak je to možné?
V dnešním článku se zaměříme na mléčné výrobky. Ukážeme si, jak je možné, že může být mléko či jogurt, které mají téměř 2x více prospěšných látek než ... číst celé
K čemu je dobrý hroznový olej?
20.02.2020 Zajímavosti
K čemu je dobrý hroznový olej?
Spousta lidí nikdy o hroznovém oleji neslyšela, je poměrně hůř k dostání a také jeho cena je vyšší. číst celé
Zobrazit všechny články
  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Zajímavosti
  4. Špatný řepkový olej způsobuje rakovinu, víte co máte doma?
10.12.2019
Zajímavosti

Špatný řepkový olej způsobuje rakovinu, víte co máte doma?

Nakupujete řepkový olej v supermarketu a rozhoduje cena? Možná to není nejlepší způsob jak chránit své zdraví. V supermarketu totiž koupíte většinou rafinovaný řepkový olej, který opravdu není vhodný, dá se říct na nic. Po kampani ministerstva zemědělství se sice dozvíte, že řepkový olej je nejvhodnější na smažení a že vydrží nejvyšší teploty, ale jaksi se nikde nezmiňují, že o rafinovaném oleji tyto informace neplatí.

Potravinářský průmysl zaštítěný Ministerstvem zdravotnictví staví svou “pro” argumentaci právě na vysokém obsahu mononenasycených tuků, které jsou zdraví prospěšné. To je pravda, pokud bychom se bavili o řepkovém oleji lisovaném za studena.

Rafinace rostlinných olejů je alespoň v první fázi hodně podobná výrobě margarínu - úpravy za vysokých teplot, vysokého tlaku, rozpouštědla na bázi hexanu, bělení, deodorizace, atp. Při rafinaci tohoto “tekutého zlata” dochází k tvorbě trans-tuků, podobně jako při výrobě margarínů. Tyto trans tuky jsou prokazatelně rakovinotvorné a v rafinovaném oleji může být podíl těchto látek až 4,6%.

Pokud tedy chcete smažit či jinak užívat řepkový olej, je potřeba se poohlédnout po oleji z studena lisovaném, jelikož v něm zůstavá správný poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Také má vysokou přepalovací teplotu a je tedy velmi vhodný do Vaší kuchyně.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Ekofood - od farmářů až domů

Propojujeme místní farmáře se zákazníky, kteří chtějí kvalitní a čerstvé potraviny bez přidaných látek.

Kde působíme

Rozvážíme po Zlíně a okolí :-)

Kontakt
Logo
Ekofood
Po-Ne 8-21
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz