- Štítky blogu



- Úvod
- BLOG
- Zajímavosti
- Vyplatí se kupovat bio mléko?
Vyplatí se kupovat bio mléko?
Obecně jsou ceny biopotravin v některých případech i 2x-3x vyšší a nad tím se mnoho z nás pozastaví a položí si otázku, zdali se bio produkty vůbec vyplatí kupovat. Podíváme se na to tedy blíže a zjistíme jaké benefity můžeme z bio mléka získat.
Jaké jsou druhy mléka a jak se vyrábí?
Nejprve si pojďme krátce vysvětlit, jak se vůbec mléko vyrábí. Na trhu najdeme 3 druhy mléka: syrové, čerstvé a trvanlivé.
Syrové mléko koupíte většinou pouze přímo u farmářů. Syrové mléko se po nadojení pouze ochladí a tak by mělo i po celou dobu zůstat, jinak dojde ke znehodnocení. Trvanlivost je nízká (24-48 hodin).
Čerstvé mléko se po nadojení pasteruje, což znamená že se na ohřeje na teplotu okolo 72 stupňů po dobu cca 15 sekund. Tento proces stačí na zničení choroboplodných zárodků a prodloužení trvanlivosti při zachování téměř stejné kvality mléka na cca 7 dnů.
Trvanlivé mléko prochází UHT pasterací tj. zahřátí na 140 stupňů a homogenizací, kdy se tuk nejprve od mléka odstředí a následně je zpět přidáván podle toho zdali má být mléko tučné, polotučné nebo nízkotučné. Trvanlivost je v tomto případě několik měsíců. Tento druh mléka má nižší podíl tuku a bílkovin. Chuťově se jedná o nejméně chutnou variantu.
Rozdíl v chovu u konvenčního a ekologického zemědělství
Největší rozdíl mezi bio mléčnými produkty a běžnými je v chovu samotných zvířat. Jak se říká u člověka: "jste to, co jíte". Obdobně to platí i u zvířat. Když kráva žije celý život zavřená v hale, v malém prostoru, mnohdy ještě přivázaná, dostává levné krmivo s atibiotiky a hormony, projeví se to samozřejmě na tom, jaké mléko vyprodukuje.
Takto vypadá většina konvenčních chovů v česku:
Naproti tomu ekochovy musí splňovat přísné podmínky ekologického zemědělství. Například:
- Zvíře musí mít volný pohyb
- Každé zvíře musí mít určitou výměru pastvy
- zvířata musí mít neustálý přísun krmiva a čisté vody
- omezení chemie v krmivech a léčivech
- inseminace (umělé oplodnění) není plánováná
Krávy v ekologickém chovu jsou většinu času venku:
Je tedy velký rozdíl mezi krávou v konvenčním a ekologickém chovu, což se projevuje v obsahu prospěšných látek v mléčných produktech a mléce.
Benefity bio mléka
Meta studie z univerzity v Newcastlu prokázala, že mléko od krávy z ekologického chovu obsahuje:
- 50 % více omega 3 mastných kyselin
- 75 % více vitamínu A
- 50 % více vitamínu E
- Více prospěšných látek CLA a ALA
Potvrdily to také výzkumy pana Dr. Ing. Josefa Dlouhého, Prof.h.c., který se kvalitou biopotravin zabývá dlouhodobě.
Není to jenom o Bio
Certifikát Bio zaručuje určitou kvalitu a u těchto produktů si můžete být téměr jistí, že dostáváte opravdu kvalitní produkty produkované v systémech ekologického zemědělství. Na druhou stranu jsou tu i farmáři, kteří svou práci dělají poctivě a certifikát nemají. Pokud tedy víte odkud potraviny pochází, znáte daného farmáře, nebojte se nakupovat i u nich.
Vyplatí se bio mléko?
V případě mléka a mléčných produktů je cena za bio produkty přijatelná, jelikož mnohdy jsou pouze o několik korun dražší. Za benefity, které dostáváte se rozhodně vyplatí si těch pár korun připlatit. Navíc podpoříte české farmáře a ekologické zemědělství.
Pro představu, jak to na takové eko farmě může vypadat je zde video:
Zdroje:
http://eagri.cz/public/web/file/220655/Ekologicke_zemedelstvi_bez_mytu.pdf